Sluiten

Gedurende de opleiding spelen onderstaande organisaties een belangrijke rol. Het is handig om tijdens je vooropleiding alvast lid te worden van bijvoorbeeld de NVR. Door je lidmaatschap bij de NVR ben je automatisch lid van de JNVR. Uit elke regio is er een bestuurslid, dus ook in jouw regio. Met (opleiding gerelateerde) vragen kun je altijd bij ons terecht.

JNVR 
De JNVR is continu bezig met het verbeteren van onze opleiding, het opleidingsklimaat, meedenken met het landelijke onderwijs en ondersteunen van de AIOS dag. Daarnaast zijn wij de schakel tussen AIOS en reumatologen om AIOS te laten participeren in NVR werkgroepen en commissies. Het is eigenlijk zonde dat veel AIOS pas bij hun  reumatologie vervolgopleiding (4e jaar) lid worden van de NVR. Zou het niet veel leuker zijn als je vanaf jaar 1 al betrokken bent bij de NVR/reumatologie-wereld en al mee kunt doen met het Boerhaave onderwijs, AIOS dag,
Najaarsdagen en januarivergadering? Daar lijkt vanuit de interne vooropleiding ook best ruimte voor te zijn.
Daarom is ons doel om iedereen al vanaf het begin van de opleiding lid te laten worden van de NVR. Bij vragen, zoek jullie JNVR lid op of mail naar bestuur.jnvr@gmail.com! Je kunt ons ook volgen op LinkedIn.

De Jonge Specialist (DJS)
DJS is de landelijke beroepsvereniging van alle artsen assistenten in Nederland. Lidmaatschap van DJS biedt veel voordelen, zo kun je deelnemen aan het jaarlijks symposium en bieden zij (juridische) ondersteuning indien nodig. Hoe meer AIOS lid zijn, hoe groter de stem van DJS binnen de federatie en KNMG is.  Kijk voor meer informatie op www.dejongespecialist.nl.

NVR
De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie richt zich op vernieuwing en verbetering van kwaliteit van zorg voor patiënten met reumatische aandoeningen. Zij behartigt de belangen van reumatologen en ondersteunt bij het versterken van de centrale en coördinerende rol van de reumatoloog bij patiëntenzorg.
Het is zeker aan te raden al tijdens je vooropleiding bij de NVR lid te worden, zodat je betrokken bent en op de hoogte gehouden wordt van nieuws vanuit de reumatologie.
Als AIOS ben je aspirant lid en word je direct betrokken bij landelijke activiteiten en ontwikkelingen. Ook kun je zo deelnemen aan de NVR Najaarsdagen, Januarivergadering en de landelijke AIOS dag. Kijk voor meer informatie op www.nvr.nl of mail naar info@nvr.nl.  Hier kun je je ook aanmelden voor lidmaatschap.

EULAR European League Against Rheumatism  
De EULAR is een Europees samenwerkingsverband aangaande onderzoek en behandeling van reumatische aandoeningen. Jaarlijks vindt het EULAR Congres plaats, welke je waarschijnlijk in je opleiding ook een keer zult bezoeken. Tevens ben je tijdens de reumatologie specialisatie verplicht om deel te nemen aan de EULAR online course, welke twee jaar duurt en wordt afgesloten met een kennistoets. Verder bestaat er een werkgroep van de EULAR – EMEUNET (Emerging EULAR Network) – welke bestaat uit jonge onderzoekers en arts assistenten in de reumatologie. Zij organiseren activiteiten op Europees niveau op gebied van onderwijs en onderzoek. Je kunt je aanmelden bij EMEUNET via Rachel Knevel (R.Knevel@lumc.nl). Voor meer informatie kijk op http://emeunet.eular.org of www.facebook.com/EMEUNET

Congres 
In het opleidingsplan Reumatologie staat dat de AIOS minimaal 1x een internationaal congres bij dient te wonen. Wij hebben hieronder interessante congressen op een rij gezet.

  • EULAR (European League Against Rheumatism): 4-daags congres, jaarlijks in juni in een Europese stad, congress.eular.org
  • ACR (American College of Rheumatology): 5-daagse congres, jaarlijks in Amerika, rheumatology.org
  • BSR (British Society for Rheumatology): 3-daags congres, jaarlijks in Groot-Brittanie, rheumatology.org.uk
  • NERASS (Netherlands Rheumatoid Arthritis Surgical Society): 1-daags, halfjaarlijks, wisselende locaties in Nederland, nerass.nl
  • Ten Topics in Rheumatology: 2-daags congres, locatie mondiaal, tentopics.com
  • SLE(uro) (European Lupus Society): elke 2-3 jaar in een Europese stad, sleuro.org

Verder is het congres van NERASS (Netherlands Rheumatoid Arthritis Surgical Society) interessant. Dit betreft een nationale multidisciplinaire vereniging van reumatologen, orthopedisch chirurgen, plastisch chirurgen, revalidatie artsen en neurochirurgen. Ieder voor- en najaar vindt er een 1-daags congres plaats op wisselende locaties in Nederland (www.nerass.nl).