Sluiten

AIOS dag

Eén keer per jaar wordt er een dag voor de arts-assistenten in opleiding tot reumatoloog georganiseerd. De organisatie is in handen van arts-assistenten van een bepaalde opleidingsregio en wisselt elk jaar. Het bestaat uit een deel onderwijs en een sociaal gedeelte. De AIOS-dag is een verplicht onderwijsmoment. Je wordt op de hoogte gebracht via een mail van de organiserende groep. Nieuw per 2018 is dat ook de vooropleiders (AIOS in opleiding tot reumatoloog die nog met hun vooropleiding Interne Geneeskunde bezig zijn) zullen worden uitgenodigd.

  • 2020 Nijmegen – in samenwerking met BBC –> i.v.m. de COVID-19 pandemie is de AIOS dag van 2020 verplaatst naar 28 mei 2021! 

De afgelopen jaren is de AIOS-dag georganiseerd in:

  • 2013 Rotterdam (onderwerp: zwangerschap en reumatologische aandoeningen)
  • 2014 Leiden (onderwerp: SpA, MRI beelden)
  • 2015 Maastricht (onderwerp: organisatie van zorg, in samenwerking met BBC)
  • 2016 Utrecht (onderwerp: bindweefselaandoeningen, beroeps gerelateerde klachten)
  • 2017 Groningen  (onderwerp: amyloïd en koortssyndromen)
  • 2018 Amsterdam VUmc  (onderwerp: zwangerschap, interstitiële longziekten, burn-out, in samenwerking met BBC)
  • 2019 Twente (onderwerp: value-based health care en reuscelarteriitis)

AIOS-dag 2019

Op vrijdag 24 mei 2019 vond de jaarlijkse AIOS dag plaats. Ditmaal was de organisatie in handen van opleidingscluster Twente. En dat betekende dat alle AIOS reumatologie mochten afreizen naar het oosten van het land. De zonovergoten dag vond plaats op de sfeervolle locatie ‘Het Wapen van Beckum’: een grote Saksische boerderij met imposante oprit en fraaie buitenruimte.

Het informatieve ochtendprogramma bestond uit twee delen. Dr. Ghiti, reumatoloog in Enschede, verzorgde het eerste interactieve deel over ‘Value-Based Health Care’. Ze liet zien hoe de zeven verschillende Santeon ziekenhuizen dit principe gebruiken om van elkaar te leren en zichzelf te verbeteren. Centraal hierin staan patiënt specifieke uitkomsten en de kosten om dit te bereiken. Na uitleg hierover gingen de AIOS kort in groepen uiteen om data uit de reumatologische praktijk te analyseren en bediscussiëren. Na een korte pauze was het tijd voor het tweede deel van het ochtendprogramma: een state of the art over reuscelarteriitis. Dit werd verzorgd door reumatologen Drs. Boumans en Dr. Haagsma van ziekenhuisgroep Twente (Almelo/Hengelo). Zij hebben zich bekwaamd in de echografie bij dit ziektebeeld en hebben inmiddels veel ervaring met diagnostiek en behandeling opgedaan. Het gevolg was een prachtig overzicht met alle ins and outs van de ziekte. Het verhalende enthousiasme van de presentatoren evenals de vragen uit de zaal zorgden voor een zeer leerzame presentatie.

De lunch werd genuttigd op een zonovergoten buitenterras en vormde de opmaat naar een gevarieerd sociaal middagprogramma waarin twee workshops werden gevolgd. De AIOS hadden vooraf via de e-mail een keuze kunnen doorgeven voor enigszins cryptisch omschreven workshops. Op de dag zelf bleek het te gaan om schapen drijven, schermen en karikatuur tekenen. De workshop schapen drijven werd gegeven door schaapsherder Mieke Boode. Zij gaf eerst een indrukwekkende demonstratie met hulp van haar bordercollies. Aansluitend mochten de reumatologen in spé het zelf zonder hulp van honden proberen. De workshop schermen werd gegeven door huidig bondstrainer Georges Dérop die zelf zevenvoudig WK-deelnemer is. Stapsgewijs leerde hij de AIOS in de tuin schermen met een sabel. Zijdelings vertelde hij geamuseerd over de geschiedenis van het schermen en de stand van zaken in de Nederlandse top. Het karikatuur tekenen werd verzorgd door Jeroen Busschers. Stapsgewijs kwam iedereen uiteindelijk op een mooie tekening van zijn buurman of vrouw. Tijdens het tekenen liet hij verschillende goocheltrucs zien.

De dag werd afgesloten met een heerlijke BBQ en borrel. Al met al kijkt de organisatie tevreden terug op een geslaagde dag.