Sluiten

AIOS dag

Eén keer per jaar wordt er een dag voor de arts-assistenten in opleiding tot reumatoloog georganiseerd. De organisatie is in handen van arts-assistenten van een bepaalde opleidingsregio en wisselt elk jaar. Het bestaat uit een deel onderwijs en een sociaal gedeelte. De AIOS-dag is een verplicht onderwijsmoment. Je wordt op de hoogte gebracht via een mail van de organiserende groep. Nieuw per 2018 is dat ook de vooropleiders (AIOS in opleiding tot reumatoloog die nog met hun vooropleiding Interne Geneeskunde bezig zijn) zullen worden uitgenodigd.

De afgelopen jaren is de AIOS-dag georganiseerd in:

  • 2013 Rotterdam (onderwerp: zwangerschap en reumatologische aandoeningen)
  • 2014 Leiden (onderwerp: SpA, MRI beelden)
  • 2015 Maastricht (onderwerp: organisatie van zorg, in samenwerking met BBC)
  • 2016 Utrecht (onderwerp: bindweefselaandoeningen, beroeps gerelateerde klachten)
  • 2017 Groningen  (onderwerp: amyloïd en koortssyndromen)
  • 2018 Amsterdam VUmc  (onderwerp: zwangerschap, interstitiële longziekten, burn-out, in samenwerking met BBC)
  • 2019 Twente (onderwerp: value-based health care en reuscelarteriitis)
  • 2020 Geannuleerd i.v.m. COVID-19 pandemie

AIOS-dag 2021

Op vrijdag 28 mei 2021 vond eindelijk de jaarlijkse AIOS-dag plaats, nadat deze in 2020 was geannuleerd vanwege de COVID-19 pandemie. Ditmaal was de organisatie in handen van opleidingscluster Nijmegen. Afreizen naar het oosten van het land was echter niet nodig, het programma was uiteraard volledig online.

Het informatieve ochtendprogramma werd gegeven vanuit een mooie studio, voorgezeten door plaatsvervangend opleider in Nijmegen drs. Hanneke Knaapen-Hans en AIOS Nienke Lesius. Het thema was ‘op het snijvlak van reuma en derma’. Dermatoloog prof. Elke de Jong en reumatoloog dr. Rogier Thurlings gaven een prachtig kijkje in hun combi spreekuur. Middels veel illustratieve afbeeldingen werd onderwijs gegeven over het spectrum van sclerodermie en sclerodermaforme huidafwijkingen, zoals morfea en eosinofiele fasciitis. Fascinerend om de meerwaarde van tussenwerking tussen dermatologie en reumatologie te zien.

Er was een heerlijke lunchbox verzorgd door de Meesterproef uit Nijmegen. Na het nuttigen van paprikasoep, een croissant en vegetarische quiche was er voldoende energie opdoen voor het middagprogramma. Elke opleidingsregio werd namelijk blootgesteld aan een digitale escape room. Ene Pigeon gaf opdrachten aan de whatsapp groep en had als doel een profeet te stoppen. Middels het zoeken van aanwijzingen op social media en het kraken van codes op websites, kon de agent ‘Black Hawk’ uiteindelijk de profeet stoppen. De snelste escape was door Twente met 37.00 minuten.

Ondanks dat er een digitale AIOS-dag georganiseerd moest worden, mag er daadwerkelijk teruggekeken worden op een zeer geslaagde dag. Complimenten voor de organisatie! De volgende AIOS-dag zal plaatsvinden in Rotterdam.