De Patiënt
Kind en bejaarde, man en vrouw, chronisch en acuut, genetisch en omgevingsfactoren, eenvoudige en gecompliceerde ziektebeelden… De enorme variatie binnen de patiëntengroep en de uiteenlopende pathogenese van reumatische ziekten maken de reumatologische praktijk uiterst afwisselend! Multidisciplinaire behandeling in samenwerking met specialisten op gebieden als orthopedie, dermatologie en immunologie maken daarvan een essentieel onderdeel uit.
Afhankelijk van het ziektebeeld zal een reumatoloog diagnostiek inzetten en nadien adviezen geven maar vaak zal de patiënt voor een langdurig, geïndividualiseerd behandeltraject volgen. Gezien deze langdurige behandelrelatie is goede communicatie een must! Naast het medisch inhoudelijke deel heeft een reumatoloog ook te maken hebben met de psychosociale effecten van reuma. Kan een patiënt nog werken, wordt hij/zij beperkt in zijn hobby’s en is er sprake van een kinderwens. De reumatoloog kijkt dus naar de hele patiënt en niet alleen naar de gewrichten.
Over het algemeen worden zeldzamere ziektebeelden vaker gezien worden in expertisecentra, maar er zal steeds meer een verschuiving plaatsvinden naar shared care, waarbij de patiënt gedeeltelijk in zijn lokale ziekenhuis maar ook in het expertisecentrum behandeld wordt.