Sluiten

Interviews

Ervaring fundamenteel onderzoek

Andrea Puccetti, onderzoeker UMC Utrecht

Mijn naam is Andrea, ik ben in Genova geboren en daar heb ik geneeskunde gestudeerd. Bij toeval kwam ik tijdens mijn studie onderzoek tegen. In het begin probeerde ik het uit nieuwsgierigheid uit. Het was leuk, ik had veel vragen en in het lab vond ik middelen om ze te beantwoorden.

De universiteit van Genova heeft een belangrijke interesse in reumatologie en daar had ik meerdere mogelijkheden om een onderzoek te beginnen. Ik volgde tijdens mijn studie colleges, werkte als zaalarts en deed onderzoek. In Italië hebben we een ander systeem in vergelijking met Nederland, en daar was onderzoek niet een onderdeel van onze opleiding en dat deed ik in mijn vrije tijd. Dus ik kreeg in Italië ervaring met onderzoek en reumatische ziekten en mijn thesis ging over psoriatic artritis (PMID: 25514237 en 26086874). Vanwege deze ervaring zocht ik, toen ik naar Nederland verhuisde, een plek als onderzoeker. In het UMCU werk ik als onderzoeker, maar ik ben ook bezig om mijn BIG nummer te krijgen.

Toen ik naar het UMCU kwam, wilde ik een onderzoek dat iets met reuma tot betrekking had, omdat ik reumatoloog wil worden. Gelukkig kon ik het vinden en nu gaat mijn onderzoek over systemische sclerose. Ik vraag me af altijd “waarom” en in dit geval ben ik dat aan het onderzoeken. Gelukkig heb ik hier in het UMCU genoeg vrijheid en middelen, zowel in mensen als hulpmiddelen, om mooi onderzoek te doen. Nu ben ik al 3 jaar verder met mijn onderzoek en we zijn klaar met ons artikel waarin we aantonen wat een van de mogelijke oorzaken van systemisch sclerose kan zijn.

Ervaring klinisch onderzoek

Birgit Schutte-Blomjous, Arts-onderzoeker VUmc reumatologie

Kun je jezelf voorstellen?

Mijn naam is Birgit Schutte-Blomjous en ik ben sinds mijn tweede jaar geneeskunde betrokken bij klinisch onderzoek op de afdeling reumatologie in het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Mijn interesses lagen zowel bij de reumatologie als bij de verloskunde en toen ik dit besprak met de reumatologen en gynaecologen, zagen zij een gecombineerd promotietraject wel voor zich. Zo ben ik tijdens mijn co-schappen samen met collega’s gestart met onderzoek doen naar systemische lupus erythematodes (SLE) en zwangerschap. Sinds 2017 ben ik fulltime arts-onderzoeker.

Hoe ziet je werkweek als klinisch arts-onderzoeker eruit?

In mijn werkweek heb ik twee dagdelen een onderzoekspoli, waarin ik patiënten met SLE zie die meedoen aan het Amsterdamse longitudinale SLE cohort. Dit cohort loopt al 11 jaar. We verzamelen gegevens over onder andere ziekte-activiteit, orgaanschade, comorbiditeiten, medicatiegebruik, kwaliteit van leven, werkparticipatie en mortaliteit. Daarnaast werk ik ook mee aan DAiRE, het ‘Dutch Autoimmune Registry’, een patiëntenregister voor patiënten met SLE. Het doel van het register is om een beeld te krijgen van het aantal SLE patiënten in Nederland, de ziektestatus van deze patiënten en de behandeling. Naast mijn onderzoekspoli’s en DAiRE houd ik me ook bezig met het analyseren van data en het schrijven van artikelen voor mijn promotieboekje.

Wat is er leuk aan klinisch onderzoek doen en wat leer je ervan?

Ik vind klinisch onderzoek doen ontzettend leuk omdat je in contact komt met patiënten en met de bevindingen van het onderzoek toepassingen kunt bedenken voor de algemene praktijk. Naast het feit dat ik veel leer over SLE van mijn collega’s en vanuit de literatuur, leer ik vooral ontzettend veel van de patiënten die deelnemen aan ons cohort. Ik leer veel over de behandelingsmogelijkheden, maar vooral ook over de impact van de SLE op hun leven. Ik richt me voor mijn promotieonderzoek op onderzoek naar zwangerschap en arbeid bij patiënten met SLE en hiermee hoop ik mijn steentje bij te kunnen bijdragen aan betere zorg voor deze patiëntgroep!